פולמוסי אבולוציה – אבולוציה תאיסטית

"האבולוציה התאיסטית", כותב ווית'אם, "מהווה אופציה של הזרם המרכזי באמריקה עוד מהתקופה בה דארווין פרסם את מוצא המינים שלו. מדוכני הדרשנים המודרניסטים של האומה בחלק הראשון של המאה ה-20, נשמעו טענות כמו: 'הגיעה כבר העת בה כולם קוראים: 'אבולוציה? בודאי! הרי תמיד האמנתי באבולוציה תיאיסטית'"[1].

בספרו "אלוהים משחק בקוביות"[2], דוחה מיכאל אברהם את הניאו-דרוויניזם ואת הבריאתנות כאחד ומבסס היטב את עקרון האבולוציה התיאסטית כחלופה הפילוסופית המבוססת ביותר הנגזרת מתוך האבולוציה. במידה רבה, התפיסה התיאיסטית היא העמדה האפולוגטית היסודית של איש הדת הבא להצביע על העדר סתירה בין דת ומדע.

פולקינגהורן, כומר אנגליקני שהוא גם פיסיקאי, מאמין שתאורית הכאוס החדשה מספקת למדע האמפירי את ה'פתיחות' שתאפשר לו להכיר בעמדה התיאיסטית ובהשפעתו של אלוהים מ'למעלה-למטה'. המדע הרדוקציוניסטי טוען שכל החיים הם מ'למטה למעלה', ממולקולות, לגנים, לאורגניזמים. בכל זאת, פולקינהורן אינו אוהב קפיצות בנוכחותו של אלוהים מלמעלה-למטה. וית'אם כותב עליו את הדברים הבאים:

'מה שאנו יודעים אודות ההסטוריה הטבעית זה שהיא נראית רציפה למדי', הוא אומר, 'אני חושב שהאל בחר לפעול בדרך מסוימת, תוך אינטראקציה עם העולם, בלא לבטל את העולם. אל דמוי-חוק יפעל בדרך מסוג זה. זה לא יהיה באמצעות קסמים, ובוודאי לא יתבצע בצורה של כפיה שתוכל לראות משהו חדש לחלוטין [מופיע בטבע]. בשייכו את הבריאתנים לקטגוריה של 'אלוהים הקוסם', פולקינהורן מתווה גבול ברור.[3]

תיאולוגים תאיסטים רבים של האבולוציה מתמקדים במה שהם מכנים פעולות אלוהיות המנוגדות לנסיבות הטבעיות. וביניהם הם מונים עובדות כמו:

יקום מאורגן היטב המניב חיים מבוססי-פחמן, הופעת התא הראשון וה'התפוצצות' הקמברית, אירוע שהחל לפני 530 מליון שנה, תקופה בה נראה שכל תוכניות הגוף הבסיסיות, הנקראות "מערכות" (Phyla) החלו. ניתן להסיק את פעולת האל משך מליוני שנה גם מתוך המערכות הנפרדות כמו חרקים, עופות ויונקים…  אבולוציוניסטים תיאיסטים קיבלו את העקרון האנת'רופי של יקום הנתפס מתמטית בשכל האנושי, וסדר של כוחות אטומים הנראה כמכוון מראש ליצירתם של בני אדם. אולם הם לא יורדים במשעול הבריאתני של התכנון התבוני, עם הרעיונות שלו כגון: 'מורכבות שלא ניתן לצמצמה' ו'מסנן מסביר'. בגישה הראשונה, צורות מסוימות של מורכבות ביוכימית מתואמת היטב נתפסות כהרבה מעבר לטווח של מה שהאבולוציה יכולה לעשות: ניתן להסיק את קיומה של תבונה מאחורי המורכבות. לרמת הסקה זו מגיעים באמצעות המסנן, הקובע שמרגע שמסננים מתוך ההסברים לתופעה את חוקי הטבע ואת ההסתברות האקראית, יוביל ההיקש של הרמה השלישית של המסנן אל רעיון התכנון התבוני.[4]



[1]           Witham, L.A. (2002). Where Darwin meets the Bible : creationists and evolutionists in America, p. .45-46.

[2] אברהם, מ. (2011). אלוהים משחק בקוביות. הוצאת ידיעות אחרונות.

[3]           Witham, L.A. (2002). Where Darwin meets the Bible : creationists and evolutionists in America, p. 45-48.

[4]           Witham, L.A. (2002). Where Darwin meets the Bible : creationists and evolutionists in America, p. 51.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *